joi, 28 aprilie 2011

Clasa a XI-a. Islamul


nNotiuni introductive
Termenul islam (= supunere) – desemnează religia monoteistă care are la bază Coranul şi al cărei Profet este Mohamed.
Apare in Arabia in secolul VII d.Hr. (aprox. Anul 600 d.Hr)
Islamul este o religie sincretista, avand puternice influente crestine si iudaice, precum si unele reminescente ale politeismului arab pre-islamic.

islamul constituie una dintre cele trei mari religii ale lumii actuale,  numără peste un miliard de adepţi pe toate continentele şi  a dat naştere unei civilizaţii prestigioase
Teologia musulmana (islamica) vorbeste in general despre
5 credinte fundamentale: Dumnezeu, îngerii, Cărţile sfinte, profeţii şi eshatologia.

nMahomed
nSe naste la Meka in jurul anului 570 d. Hr.
nRamanae orfan de mic, e crescut de rudele sarace
nLa 24 de ani se casatoreste cu o vaduva bogata, Khadija – de aicitimp pentru meditatie si vaza in cadrul societatii
nPractica asceza, retragandu-se timp de o luna pe an in pesteri, langa Meka (influenta ascetilor crestini)
nIn 610, pe la varsta de 40 de ani are o serie de viziuni, de revelatii, prin care se identifica cu alesul lui Dumnezeu
nIn 612, isi incepe apostolatul, pe baza unei viziuni in care I se poruncea sa isi faca publice revelatiile primite; activitatea lui nu e acceptata de trib astfel ca e nevoit sa isi intrerupa apostolatul
Se implica si in viata politica; in 622 fuge de la Meka la Yatreb; incepe campanii de cucerire a cetatilor din peninsula Araba; in 630 
cucereste chiar Meka
         nPana in anul mortii sale, in 632, el reuseste sa cucereasca aproape intreaga peninsula Araba, unind triburile arabe politic si religios

nDoctrina islamica
nDUMNEZEU  - este unic, creator al lumii si al oamenilor; El are 99 de atribute, pe care cei care se roaga le recita; el creaza faptele oamenilor, acestia doar executa voia Sa
nÎngerii. Sunt creaţi de Dumnezeu din lumină şi au misiunea de a-L lăuda pe Creator şi de a duce oamenilor poruncile Lui. Căpetenia lor este Gavriil;
nProfeţii. Sunt oameni aleşi de Dumnezeu dintre credincioşii cei mai buni, care au primit sarcini de mare importanţă. Numărul lor este foarte mare: depăşeştepotrivit tradiţiei – o sută de mii, dar Dintre ei, şase sunt foarte importanţi: Adam, Noe, Avraam, Moise, Iisus şi Mahomed, cel care estepecetea”, încheind numărul profeţilor.
nEshatologia - Foarte importantă în învăţătura mahomedană, este vag expusă în Coran, având puternice influenţe iudaice şi creştine; după moartea trupului, sufletele merg la un fel de judecată particulară; după aceea, sufletele rămân în mormânt într-o beţie sau somn al morţii, până la judecata finală. Sufletele profeţilor şi ale martirilor sunt scutite de această anticameră şi merg direct în paradis.
nIslamul nu constituie o biserică şi nu posedă un sacerdoţiu; cultul poate fi săvârşit de oricine, nici nu este necesar fie oficiat într-un sanctuar

nCei 5 stalpi ai credintei islamice
nMărturisirea credinţei
Se face prin rostirea formulei şahada: “Nu este Dumnezeu înafară de Allah şi Mahomed este profetul său
nRugăciunea rituală
Trebuie fie rostită de cinci ori pe zi, de preferinţă în comun cu alţi credincioşi şi cu faţa spre Mecca.
nMilostenia
E reglementata de Mahomed sub forma unui impozit legal proportional; regula generalagratuitatea gestului – nu astepti nimic inapoi
nPostul
Postul din luna ramadancea mai cunoscuta din obligatiile canonice islamice, tine timp de o luna si e obligatoriu pentru toti cei mai mari de 14 ani, cu unele exceptii; el tine din zori pana dupa apusul soarelui
nPelerinajul la Meka
Dateaza din epoca preislamica dar e pastrat de Mahomed ca on mod de a mentine unitatea religioasa si politica a triburilor arabe; fiecare musulman este oblicgat sa faca cel putin odata in viata un pelerinaj la Ka-Aba, la Meka


miercuri, 13 aprilie 2011

Clasa a XI-a. Uniaţia. Şcoala Ardeleană

                   Uniaţia este o formă de atragere a creştinilor de alte confesiuni la catolicism.
                  Papalitatea a aplicat această strategie în diferite spaţii geografice şi în diferite momente ale istoriei, folosindu-se în special de călugării iezuiţi şi de metodele lor. În urma unei asemenea strategii, a fost întemeiată şi Biserica Unită sau Greco-Catolică din Ardeal.
                Pentru poporul român, uniatismul a fost o tentativă de dezmembrare naţională, de deznaţionalizare. Unirea s-a impus astfel unei părţi din popor prin mii de întemniţaţi, prin sute de martiri, prin confiscarea vitelor şi a tuturor bunurilor lor, prin alungarea lor din satele proprii.
                Prin Diploma Leopoldina de la 1691 se recunoştea privilegiile celor patru religii recepte, catolică, luterană, calvină şi unitariană şi a celor trei naţiuni acceptate în Transilvania, ungurii, saşii şi secuii, românii fiind excluşi pe linie politică şi religioasă, ortodoxia fiind doar tolerată.
                 În ianuarie 1699, Transilvania a trecut sub stăpânirea Imperiului habsburgic. La această dată, Ardealul era dominat politic de principii maghiari, iar românii ortodocşi, deşi majoritari, erau doar toleraţi în propria ţară. Pentru că, sub principii maghiari calvini, numărul catolicilor din Transilvania a scăzut mult, curtea imperială catolică a început să-i atragă pe românii ortodocşi la unire cu Biserica Romei, întrucât recatolicizarea luteranilor, calvinilor şi unitarienilor era imposibilă.
          Acţiunea avea ca scop întărirea catolicismului în Transilvania, prin creşterea numărului de credincioşi catolici şi ruperea legăturilor strânse pe care le aveau românii din Transilvania cu fraţii lor din Ţara Românească şi Moldova.
          Cunoscând că situaţia economică grea a Bisericii Ortodoxe din Transilvania şi a credincioşilor ei poate servi uşor la împlinirea scopului propus, împăratul de la Viena şi arhiepiscopul catolic Kolonics trimit românilor din Transilvania două manifeste. în baza acestora, călugării iezuiţi au avut misiunea să promită preoţilor şi credincioşilor ortodocşi că unirea cu Biserica Romei le va aduce toate drepturile de care se bucurau clerul şi credincioşii catolici. Prin unire li se cerea ortodocşilor acceptarea celor „patru puncte florentine".
          La început, prin făgăduinţe deşarte şi apoi prin ameninţări şi falsuri în acte, iezuiţii au reuşit să alcătuiască un prim „act de unire" a ortodocşilor cu catolicii, numit Manifest de unire, în anul 1698. în versiunea românească a acestui act se regăseau alături de semnăturile a 38 de protopopi ortodocşi, atât adaosul iezuiţilor precum şi cel al Mitropolitului Atanasie Anghel, în care erau specificate condiţiile unirii românilor ortodocşi cu Roma. Aceştia acceptau unirea cu Biserica Romei însă doreau să-şi păstreze neschimbate ritualul, calendarul, sărbătorile şi regulile bisericeşti.
          Pagina a doua a actului cuprindea o declaraţie de unire redactată în limba latină, care era diferită de textele redactate în limba română. Textul latin arăta că prin unire li se cerea ortodocşilor acceptarea învăţăturilor noi ale Bisericii Catolice. Pentru ca actul de unire să fie credibil în faţa curţii de la Viena. iezuiţii au scos din el pretenţiile ortodocşilor.
          Falsitatea şi nulitatea acestuia au ieşit la iveală abia în anul 1879. când actul a fost găsit în Biblioteca Universităţii din Budapesta, unde l-au ascuns iezuiţii.
          Văzând că „unirea" cu Roma nu-şi arată roadele nici după actul de unire din februarie 1699, curtea imperială 1-a chemat la Viena pe Mitropolitul Atanasie Anghel. Acesta a fost învinuit şi judecat de lipsă de loialitate faţă de autorităţi. în schimbul eliberării, a fost constrâns să semneze un nou act de unire - la 19 martie 1701 - în care se prevedea înfiinţarea Bisericii Unite cu Roma, şi un jurământ cu condiţionări umilitoare pentru el şi credincioşii săi.
          Condiţionările prevedeau supunerea necondiţionată faţă de Biserica Romei şi renunţarea la legăturile cu Biserica Ortodoxă şi fraţii români din Ţările Române. Mitropolitul Atanasie Anghel a fost hirotonit de catolici din nou, ca diacon, preot şi episcop, pierzând rangul de mitropolit.     

          Biserica Unită se mai numeşte şi Greco-Catolică. Apelativul greco-catolic se referă la faptul că noua Biserică putea păstra în mod formal cultul Bisericii Ortodoxe, dar doctrina era integral romano-catolică.

Consecinţele Uniaţiei
          În aceste împrejurări, Mitropolia Ortodoxă a Transilvaniei a fost desfiinţată şi creată Episcopia Unită.
          Unirea nu s-a putut generaliza pentru că a întâmpinat opoziţia populaţiei majoritare româneşti, care dorea cu orice preţ să-şi păstreze fiinţa naţională sub scutul Ortodoxiei. Românii ardeleni au protestat cu energie în diferite ocazii împotriva uniaţiei. Pentru aceste proteste mulţi români au fost întemniţaţi, exilaţi. Alţii au emigrat în Moldova şi Ţara Românească. Când au fost obligaţi să se supună necondiţionat unirii cu Roma, românii ortodocşi şi-au apărat credinţa prin glasurile multor credincioşi, vrednici mărturisitori şi apărători ai Ortodoxiei. Aceştia au plătit de multe ori scump pentru îndrăzneala lor. în această atmosferă se încadrează şi Răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan din anul 1784. Tot în acest timp, multe mănăstiri ortodoxe din Transilvania au fost distruse.
          Biserica Unită, în octombrie 1948, a revenit la Biserica Ortodoxă Română, Biserica-mamă, din care s-a desprins. După anul 1989, însă, Biserica Unită, puţin numeroasă, şi-a reluat activitatea. Astăzi, Biserica Greco-Catolică din România şi Biserica Ortodoxă Română se află în relaţii de dialog duhovnicesc.
          Şcoala Ardeleană a fost o mişcare a intelectualităţii din Transilvania de la sfârşitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, apărută ca urmare a excluderii românilor de la viaţa social-politică. Ea a fost un curent iluminist, diferenţa faţă de el fiind dată de faptul că ea nu a avut trăsături anticlericale.
Şcoala Ardeleană a contribuit atât la emanciparea spirituală şi politică a românilor transilvăneni, cât şi a celor de peste munţi. Unul din documentele cele mai importante elaborate 1-a constituit petiţia „Supplex Libellus Valachorum" (1791, 1792), o cerere adresată împăratului Leopold al II-lea, în vederea recunoaşterii naţiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat Transilvania.
Reprezentanţii Şcolii Ardelene s-au luptat să demonstreze că românii transilvăneni sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor romani din Dacia.
Realizări ale Şcolii Ardelene: înfiinţarea de numeroase şcoli cu predare în limba română (Gheorghe Şincai înfiinţează 300 de şcoli), tipărirea de calendare, catehisme, manuale, cărţi de popularizare a ştiinţei, cărţi populare pentru pătrunderea informaţiei în masele populare; introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice: apariţia „Lexiconului de la Buda", un dicţionar colectiv (român, latin, unguresc şi german) care îmbogăţeşte limba română cu numeroase neologisme romanice, înlocuindu-le pe cele de alte origini.
Activitatea Şcolii Ardelene a fost îndrumată de operele reprezentanţilor ei de seamă, Samuil Micu. Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Ion Budai-Deleanu, personalităţi strălucite, erudiţi, savanţi de talie europeană, poligloţi. în scrierile lor, ce au avut un caracter istoric şi filologic, au încercat să demonstreze latinitatea românilor transilvăneni. Samuil Micu şi Gheorghe Şincai au scris „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae", în care fac o paralelă între latină şi română. Ei propun eliminarea cuvintelor de altă origine şi înlocuirea lor cu neologisme latineşti; Lucrarea lui Petru Maior, ..Istoria pentru începutul românilor în Dachia", include o „Dizertaţie pentru începutul limbii române", în care afirmă că limba română provine din latina populară; Ion Budai-Deleanu, cel dintâi mare poet român de talie europeană, a creat „Ţiganiada", operă prin care a demonstrat posibilităţile poetice ale limbii române, fiind sub acest aspect o capodoperă.

Clasa a XI-a. Reforma protestanta

          Reforma Protestantă este un eveniment major care a marcat istoria secolului al XVI-lea. Declanşarea şi extinderea Reformei a fost favorizată de stările negative existente în Biserica romano-catolică şi a constituit o lovitură puternică dată absolutismului papal ce se instalase în Europa Occidentală.
CAUZELE REFORMEI
Politice
Dorinţa de mărire şi putere a papilor a crescut în secolul al VII-lea prin întemeierea statului papal la Roma, când ierarhii Bisericii au ajuns şi conducători politici. Ca şefi de stat, papii au recurs la folosirea puterii coercitive a statului şi în rezolvarea problemelor religioase. Acest aspect a degradat imaginea lor de protectori ai poporului şi de conducători spirituali ai omenirii.
Religioase
Având putere politică, papii adoptă un sistem autoritar de guvernare. în spatele acestuia înfloreau însă corupţia şi imoralitatea în rândul clerului superior. Poporul a început să-şi manifeste direct nemulţumirea faţă de poziţia şi reprezentanţii Bisericii. în loc să rezolve divergenţele pe cale paşnică, papalitatea a înţeles să-şi arate puterea pentru a menţine ordinea şi disciplina în stat, prin înfiinţarea Inchiziţiei. De multe ori au căzut victime terorii inchiziţiei oameni nevinovaţi, credincioşi sinceri, scriitori, artişti, savanţi ce doreau să-şi facă publice rezultatele muncii lor. Aşa au fost Giordano Brunno, ars pe rug şi Galileo Galilei, obligat să-şi retracteze teoriile astronomice. Măsurile antipopulare utilizate de papalitate au culminat cu vânzarea indulgenţelor către credincioşi, în schimbul iertării păcatelor. încălcându-se astfel morala creştină. Din vânzarea indulgenţelor papalitatea strângea fonduri pentru ridicarea celei mai mari biserici din lume, închinate Sfântului Apostol Petru, la Roma.
Economico-sociale
Asuprirea ţăranilor şi muncitorilor prin taxe înrobitoare către stat şi Biserică precum şi folosirea proprietăţilor, acumularea averilor în mod neonest de către clerici, au partea lor de contribuţie la apariţia Reformei protestante. Culturale
Pe fondul nemulţumirii generale faţă de ierarhia bisericească, valorile promovate de Umanism şi Renaştere au zdruncinat credinţa şi ataşamentul multor creştini faţă de dogmele Bisericii. Mişcările renascentiste au pus în circulaţie valorile culturale şi artistice ale antichităţii greco-romane şi au cultivat încrederea exagerată în forţele creatoare ale omului. Reformatorii n-au aderat însă la ideile promovate de umaniştii Renaşterii, idei care îl îndepărtau pe om de Dumnezeu.
Reformatorii
Iniţiatorul reformei protestante în Biserica Apusului a fost Martin Luther (1483 - 1546). Punctul culminant al nemulţumirilor 1-a constituit argumentul imoral sub care călugărul catolic Tetzel vindea indulgenţele în Germania. Acesta spunea că indulgenţele cumpărate au efect sigur şi imediat: îndată ce banul sună în cutie, sufletul zboară spre cer. Pentru că n-a putut accepta acest mod de a strânge fonduri şi înţelegând că aspectele negative din viaţa Bisericii creştine din Roma se datorează puterii nelimitate a papei, Martin Luther contestă primatul papal. Plin de indignare, el redactează 95 de teze în care îşi expune protestul său faţă de indulgenţe şi măsurile propuse pentru refacerea încrederii oamenilor în Biserica lui Hristos. Era în anul 1517. Respingerea indulgenţelor a fost urmată de contestarea primatului papal în Biserică. Luther susţinea că şi papii trebuie să se supună conducerii sinodale. Şi-a făcut apoi cunoscută noua sa teologie total opusă teologiei romano-catolice.
Pentru că principiile lui Luther promovau o credinţă mai simplă şi un cult mai ieftin, aceasta a avut repede mulţi aderenţi. In jurul lui Luther s-a format, în scurt timp, o adevărată Biserică. Pentru poziţia lor ireconciliabilă, luteranii au fost numiţi protestanţi; iar pentru faptul că şi-au bazat dogmele numai pe Sfânta Scriptură, Biserica lor s-a mai numit şi Biserică Evanghelică.
Principiile reformatoare ale lui Luther:
  • Mântuirea omului vine prin credinţa omului şi prin harul dăruit omului în mod gratuit de Dumnezeu. Exclud rolul faptelor bune în dobândirea mântuirii.
  • Izvor al adevărurilor de credinţă este numai Sfânta Scriptură, pe care o poate explica oricine aşa cum crede că e bine. Respinge Sfânta Tradiţie.          
  • Recunoşte doar trei Sfinte Taine: Botezul, Euharistia şi Pocăinţa.    
  • Nu admite ierarhia bisericească harică, ci susţine „preoţia universală". Comunitatea de credincioşi îşi alege păstorul.
  • Cultul divin este simplificat. Elementele principale sunt: rugăciunea, cântarea, predica, oficierea slujbelor în limbile naţionale.
  • Nu acceptă cultul: Maicii Domnului, al sfinţilor, al icoanelor, al moaştelor şi nici monahismul.
  • Refuză celibatul preoţilor.
Ideile protestante ale lui Luther s-au răspândit şi în Elveţia, unde reforma este legată de numele lui Ulrich Zwingli în partea locuită de populaţia germană (Zürich) şi de Jean Calvin, în partea locuită de populaţia franceză (Geneva). Ulrich Zwingli, preot romano-catolic, a introdus reforma Bisericii la Zürich.
Spre deosebire de Luther, el a procedat la o simplificare a cultului, locul principal ocupându-1 predica în limba poporului, însoţită de cântări religioase. A eliminat ierarhia harică, iar credincioşii erau conduşi de păstori sau predicatori. Opera lui Zwingli a fost continuată de Jean Calvin.
Acesta a făcut studii de teologie, filosofie şi drept la Paris şi a compus lucrarea cea mai importantă de teologie dogmatică şi morală a protestantismului. La Geneva, Calvin a predicat peste 20 de ani, reuşind în acest interval de timp, datorită regimului sever impus, să transforme oraşul într-o metropolă glorioasă a lumii reformate, „un Vatican protestant" sau „o Romă a protestantismului".
Roma papală era dispreţuită pentru luxul, abuzurile, eresurile ei, acestea fiind foarte aspru pedepsite la Geneva (în 4 ani au avut loc 58 de spânzurări şi 76 de arderi pe rug).
Calvinismul s-a răspândit în Franţa, Germania, Ţările de Jos, Scoţia, Ungaria şi la maghiarii din Transilvania (Principele loan Sigismund declarase calvinismul religie oficială de stat, totuşi românii au refuzat-o).
Între catolici şi calvini au avut loc conflicte armate. Cel mai tragic eveniment a fost cel din noaptea Sfântului Bartolomeu (23/24 august 1572), când conflictul religios s-a transformat în război civil şi au murit mii de oameni.
Principiile reformatoare adăugate de Jean Calvin.
  • Predestinaţia absolută este o concepţie religioasă potrivit căreia Dumnezeu a hotărât din veşnicie pe unii oameni la mântuire, iar pe alţii la suferinţă; destin, soartă.
  • Recunoaşte doar două Sfinte Taine: Botezul şi Euharistia.
  • Simplifică cultul divin mai mult decât Luther.
  • Introduce ordinea şi disciplina exagerată în Biserică.
Protestanţii de toate categoriile (lutherani, zwinglieni şi calvini) se deosebesc de cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) în învăţătura despre har, mântuire, Biserică, sfinţenie, numărul şi valoarea Tainelor.
S-a ajuns astfel, la un creştinism denaturat, abia perceptibil prin resturile rămase din adevărurile eterne, descoperite de Domnul nostru Iisus Hristos şi păstrate până azi de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolică.
Dumnezeu ne dăruieşte libertatea spre a ne întări credinţa noastră în El şi a spori iubirea noastră faţă de Biserică şi faţă de semeni.
Să păstrăm, aşadar, neclintită credinţa ortodoxă pe care o avem în ţara noastră de la Sfinţii Apostoli Andrei şi Filip care au predicat Evanghelia în Dobrogea.
In Anglia Reforma a fost însuşită în mod cu totul original: s-a făcut un amestec de catolicism cu protestantism. A apărut astfel Biserica naţională numită Biserică Anglicană, care s-a desprins de Roma şi a pus în fruntea ei pe rege.
In loc să reformeze şi să întărească unitatea Bisericii Catolice (aşa cum a dorit iniţial Luther), principiile protestante „reformatoare" au dezbinat-o şi mai mult.
Cu timpul, cele trei grupe primare de protestanţi s-au văzut contestate din interior şi cei care au ieşit din ele au înfiinţat alte grupări, sub alte denumiri, in general, aceştia fiind numiţi neoprotestanţi.
Contrareforma a fost o reacţie puternică, dar târzie, a Bisericii Romano-Catolice, faţă de Reformă. Ierarhii Bisericii întruniţi într-un conciliu (sinod) la Trident, au luat măsuri ferme de combatere a Reformei şi de întărire a Bisericii Romano-Catolice.
Consecinţele Reformei
Protestantismul cu toate ramurile lui s-a consolidat mai întâi în rândul popoarelor germanice, pătrunzând apoi în lumea popoarelor romanice şi slave.
Reforma protestantă a slăbit considerabil autoritatea şi unitatea Bisericii Romano-Catolice. În secolul al XVII-lea, au urmat alte scindări în sânul Bisericii Creştine, scindări care au dus la apariţia multor culte neoprotestante.