miercuri, 22 septembrie 2010

Clasa a IX-a. Respectul faţă de cele sfinte. Adorarea lui Dumnezeu.

  Cine sunt sfinţii?

Sfinţii sunt creştini sau persoane alese, care în timpul vieţii pământeşti s-au arătat plini de desăvârşire în viaţa religioasă şi morală şi care, după moarte duc o viaţă fericită în cer;
"Sfinții sunt cei care au pus iubirea lui Dumnezeu mai presus de iubirea de sine...".

Ce fel de cinstire li se cuvine lor?
-          Cinstirea ce li se cuvine sfinţilor este una relativă, numită venerare, manifestată în sărbători închinate lor, biserici ridicate în cinstea lor, în slujbe de pomenire închinate lor.


       Care este diferenţa dintre cinstirea sfinţilor şi cinstirea lui Dumnezeu?



      În sufletul omului există sădită o tendinţă firească de a cinsti pe cei care sunt superiori în vârstă, cultură, putere, de a mulţumi celor care i-au făcut bine şi cărora le datorează recunoştinţă. Dacă această înclinare firească se manifestă în mod natural faţă de aproapele său, mai mult decât atât, omul are conştiinţa majestăţii, atotputerniciei, şi a infinitei superiorităţi şi perfecţiuni a lui Dumnezeu, Căruia Îi aduce cinstirea supremă.

Sfinţilor li se cuvine o cinstire relativă numită venerare, pe când lui Dumnezeu i se cuvine o cinstire absolută, numită adorarePe sfinţi îi cinstim ca pe nişte mijlocitori ai noştri către Dumnezeu.
Cinstindu-i pe sfinţi, cinstim în mod indirect pe Dumnezeu, Cel Care le-a dat acestora harul Său, har care îi ajută la desăvârşire. 

Structura organică a fiinţei omeneşti presupune atât existenţa unor sentimente religioase în sufletul fiecărui om, cât şi manifestarea în exterior a acestor sentimente; adică, vorbim de un cult complet de cinstire şi de adorare a lui Dumnezeu atunci când sentimentul religios (evlavie, pietate, simţire religioasă) este exprimat în forme externe (acte de cult, rituri religioase).


-          Ce fel de obiecte de cult cunoaşteţi?
Sfânta Cruce, Sfântul Potir, Sfântul Chivot de pe Sfânta Masă, Sfintele Icoane -  faţă de acestea trebuie să manifestăm un respect deosebit, ele fiind în contact permanent cu Sfinţenia revărsată de Dumnezeu în Biserică.

De ce cinstim sfintele icoane?
-          Noi cinstim de fapt Sfinţii reprezentaţi în ele, nu materia, lemnul, pictura respectivă. Cinstim prototipul pe care ele îl reprezintă, persoană care există în realitate.
-          Icoanele sunt reprezentări sensibile ale lui Dumnezeu sau ale sfinţilor.
-          Icoanele au mai fost numite şi Biblia neştiutorilor de carte.

-        Care ar fi formele de cinstire aduse lui Dumnezeu şi sfinţilor?
-               Rugăciuni de laudă a lui Dumnezeu, de mulţumire, de pocăinţă, de cerere.
-               Instituirea de sărbători în cinstea sfinţilor.
-               Invocarea numelor sfinţilor spre mijlocire şi ajutor.
-               Zidirea de biserici care poartă numele sfinţilor sau a evenimentelor din istoria sfântă.
-               Adoptarea numelor de sfinţi ca nume de botez.
-               Cinstirea icoanelor şi a sfintelor moaşte.
   Aducerea de ofrande din roadele pământului (exemplul prescurei adusă la altar...).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu