miercuri, 22 septembrie 2010

Clasa a V-a. Sfintele Taine-Generalităţi. Sfânta Taină a Botezului.

Dragilor, aici aveți lecția puțin mai dezvoltată decât am reușit să o prezint la curs. Vă rog să nu uitați de mica temă de casă pe care v-am rugat să o faceți. Spor la treabă!

Ce sunt Sfintele Taine?
Sfintele Taine sunt slujbe speciale care se săvârşesc de către preoţi şi episcopi, prin care credincioşii botezaţi în numele Sfintei Treimi primesc harul Sfântului Duh spre iertarea păcatelor şi creşterea duhovnicească.

Dar ce este acest “Har”?
-          Harul reprezintă puterea sau energia dumnezeiască nevăzută pe care Sfântul Duh o împărtăşeşte credincioşilor prin Sfintele Taine.
-          Prin Sfintele Taine este prezent şi lucrează Hristos în Biserică.
-          Tainele sunt lucrări văzute prin care ni se transmite harul cel nevăzut al lui Dumnezeu.
-          Concluzie: Sfintele Taine realizează naşterea, creşterea şi desăvârşirea noastră duhovnicească.

-          Cine a întemeiat Taina Botezului?
Întemeierea  Botezului ca Taină a fost făcută de Mântuitorul Hristos la trimiterea Sfinţilor Apostoli în lume: „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Mt. 28, 19).

-          Definiţia Sfintei Taine a Botezului:
Sfântul Botez este Taina întemeiată de Dumnezeu, prin care omul, prin întreita cufundare în apă în numele Sfintei Treimi dobândeşte iertarea păcatului strămoşesc şi a toate păcatele făcute până atunci (dacă se botează un adult), se naşte din nou, duhovniceşte şi devine membru al Bisericii lui Hristos.
-          Doar după primirea Botezului devenim fii ai lui Dumnezeu şi putem primi şi celelalte Sfinte Taine.
-          Tradiţia spune că apa Botezului trebuie să fie curată şi sfinţită.

-          Cine poate săvârşi Botezul?
-          Săvârşitorul Botezului poate fi episcopul sau preotul, iar în cazuri de urgenţă (dacă copilul e bolnav, pe moarte) orice alt creştin care rosteşte formula Botezului:

-          Care este formula Botezului?
“Se botează robul lui Dumnezeu (numele ce se dă la Botez) în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!

Cine poate primi Sfânta Taină a Botezului?
-          Orice om, copil sau matur, care nu a mai primit Taina Botezului.

Unde se poate săvârşi Sfânta Taină a Botezului?
-          De regulă se săvârşeşte în biserică, însă în caz de urgenţă se poate face oriunde.

De ce e nevoie de naşi la Botez?
-          Doar în cazul în care cel botezat e copil e nevoie de naşi, care devin părinţii lui spirituali. Deoarece copilul e prea mic, naşii sunt cei care mărturisesc credinţa creştină în locul celui care se botează. Dacă cel ce se botează e matur, atunci va mărturisi el singur credinţa în Dumnezeu.

Rânduiala slujbei Botezului:
1.      Partea introductivă – catehumenatul – cuprinde exorcismele (3 rugăciuni de izgonire a diavolului de la cel ce se botează), lepădările de diavol (tot de trei ori, cu faţa spre apus) şi unirea cu Hristos (mărturisită tot de trei ori, cu faţa spre răsărit).

2.      Slujba Botezului, în  care e inclusă şi Mirungerea:-sfinţirea apei pentru Botez, ungerea cu untdelemnul bucuriei pe frunte, piept, spate, urechi, mâini şi picioare şi întreita scufundare a pruncului în apă sfinţită şi rostirea formulei.

După Botez  cel proaspăt botezat mai primeşte încă două Sfinte Taine: Taina Mirungerii şi Sfânta Taină a Euharistiei (Împărtăşaniei). Prin ungerea cu Sfântul Mir, noul botezat primeşte pecetea şi darul Duhului Sfânt, devenind membru al Bisericii, iar prin Sfânta Împărtăşanie se uneşte cu Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu