luni, 28 februarie 2011

Clasa a XII-a. Catolicismul (Confesiuni creştine din ţara noastră)

Biserica Romano-Catolică a apărut în anul 1054, când a avut loc Marea Schismă între Biserica de la Răsărit şi cea de la Apus.
Scindarea a avut numeroase cauze teologice şi neteologice, însă au primat cele teologice.
Papa, în Apusul Europei, după căderea Imperiului Roman de Apus, devine cel mai puternic om. Începând cu 745-755, el devine şef de stat.

Biserica Catolică are următoarele puncte doctrinare total diferite de ortodoxism:
a) FILIOQUE - cel mai important - Duhul Sfânt purcede şi din Fiul, nu numai din Tatăl.
b) PURGATORIUL - între Rai şi Iad ar fi un loc curăţitor numit "purgatoriu", în care merg sufletele celor ce nu şi-au ispăşit pe pământ anumite păcate, şi apoi se duc în Rai. 
c) SUPREMAŢIA PAPALĂ - papa se consideră capul suprem al Bisericii creştine, mai mare peste toţi oamenii. Dar în Biblie stă scris că Hristos este capul Bisericii (Efeseni 5:23, 1:22).
d) INFAILIBILITATEA PAPALĂ - Conciliul Vatican I, în 1870, recunoaşte că papa nu poate greşi ca om în materie de credinţă, când predică, făcându-l egal cu Dumnezeu. 
Această dogmă nouă a fost combătută cu multă îndârjire de unii teologi mari catolici ca: Friedrich, Dollinger, Hefele şi alţii, chiar în Sinodul de la Vatican şi imediat după aceea, o parte din catolici s-au rupt de Roma, grupându-se sub numele de "vechii catolici".
e) AZIMILE - ei săvârşesc Sfânta Euharistie cu azimă, ca evreii.
f) IMACULATA CONCEPŢIE - afirmă că Maica Domnului este născută de la Duhul Sfânt, fără păcat strămoşesc.
g) TRANS-SUBSTANŢIEREA - la sfinţirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugăciune de invocare a Sfântului Duh. Nu au rugăciune de pogorâre a Sfântului Duh peste Daruri.
h) CELIBATUL PREOŢILOR - preoţii catolici nu se căsătoresc - aceasta împotriva hotărârii Sinoadelor ecumenice ce au hotărât ca preoţii de mir să aibă familie.
Hirotoniile lor nu se fac prin punerea mâinilor, aşa cum au lăsat Sfinţii Apostoli - ci prin ungere - ca în Lumea Veche.
i) INDULGENŢELE PAPALE - se crede că prin cumpărarea unor bilete date de papă, se iartă păcatele. Ei afirmă că Sfinţii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le dau papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea păcatelor. 
j) MIRUNGEREA - catolicii miruiesc copiii la 7-8 ani după botez şi numai arhiereii au acest drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu