luni, 1 noiembrie 2010

Clasa a VI-a. Hristos binecuvântează familia – Minunea din Cana Galileii

a.       Astăzi vom studia mai departe despre prima minune săvârşită de Mântuitorul Hristos în activitatea Sa publică. În continuare vom citi pericopa evanghelică ce se citeşte la Sfânta Taină a Cununiei (In, 2, 1-11):

1.

1
Şi a treia zi a s'a făcut nuntă în Cana Galileii; şi mama lui Iisus era acolo.
Şi a fost chemat şi Iisus la nuntă, precum şi ucenicii Săi.
3
Şi sfârşindu-se vinul, mama lui Iisus a zis către El: „Nu mai au vin...“.
4
Şi Iisus i-a zis: „Ce ne priveşte b, femeie c, pe Mine şi pe tine? Ceasul Meu încă n'a venit“.
5
Mama Sa le-a zis slujitorilor: „Orice vă va spune El, faceţi!“
6
Şi erau acolo şase vase de piatră, puse pentru curăţirea Iudeilor, care luau câte două sau trei vedre.
7
Zisu-le-a Iisus: „Umpleţi vasele cu apă!“ Şi le-au umplut până sus.
8
Şi le-a zis: „Scoateţi acum şi aduceţi-i nunului!“ Iar ei i-au dus.
9
Şi după ce nunul a gustat apa care se făcuse vin – şi el nu ştia de unde este, ci doar slujitorii care scoseseră apa ştiau – l-a chemat nunul pe mire
10
şi i-a zis: „Orice om pune întâi vinul cel bun şi, când se ameţesc, pe cel mai slab; dar tu ai ţinut vinul cel bun până acum“.
11
Acest început al minunilor d l-a făcut Iisus în Cana Galileii şi Şi-a arătat slava Sa; şi au crezut într'Însul ucenicii Săi.


      Minunea din Cana Galileii este prima minune pe care a săvârşit-o Mântuitorul. Prin participarea la nuntă, Mântuitorul a arătat de câtă cinste se bucură familia în faţa Lui, şi, binecuvântând-o, a luat-o sub protecţia sa.
     Biserica Ortodoxă a acordat şi acordă o importanţă majoră căsătoriei şi familiei creştine, deoarece de acestea depind nu numai destinul unei familii, ci şi al comunităţii umane în general, al unei naţiuni. Dumnezeu a instituit familia ca pe o sursă principală de căldură şi grijă, după care tânjeşte inima omului. De aceea, legătura familială este cea mai strânsă, cea mai gingaşă şi sfântă dintre toate relaţiile umane de pe pământ.
     Această minune a Mântuitorului se constituie ca un îndemn de a-L chema pe Hristos în propria noastră familie, în viaţa noastră. Dacă El va fi un prieten, apropiat al casei noastre, la El vom putea alerga atunci când avem probleme. Aşa cum i-a ajutat pe tinerii din Cana Galileii, Mântuitorul nu va întârzia să ajute pe oricine I se va ruga cu credinţă şi nădejde, pentru ca familia să se menţină unită.
     Familia creştină este mediul cel mai propice pentru transmiterea credinţei şi a vieţii creştine. Copii sunt un dar, o binecuvântare de la Dumnezeu pentru orice familie. Educaţia creştină în cadrul familiei este decisivă pentru copii. Ea se face prin experienţa rugăciunii, a postului, prin pregătirea copiilor pentru Sfânta Împărtăşanie, prin participarea la marile evenimente familiale, dar mai ales prin relaţiile personale dintre părinţi şi copii. Copilul este o reflectare vie a iubirii părinţilor, un semn permanent al unităţii şi înţelegerii lor. Iubirea părintească este chemată să devină pentru copii semnul vizibil al iubirii lui Dumnezeu însuşi. Copiii sunt un dar, o binecuvântare de la Dumnezeu pentru orice familie.
     Familia se menţine puternică şi curată doar prin efortul soţilor de a duce o viaţă duhovnicească şi prin rugăciune, aceasta apropiindu-ne de Dumnezeu. Astfel, harul lui Hristos va da familiei o inimă nouă şi-i va face pe membrii ei să se iubească aşa cum Hristos ne-a iubit pe noi. Hristos, care a schimbat apa în vin, poate schimba o familie, poate aduce bucurie acolo unde ameninţă lipsurile şi tristeţea. Trebuie din partea noastră a vrea, a-L ruga, a-l spune ce lipseşte cu adevărat familiei noastre.
Chiar dacă unele familii se găsesc în impas, acolo unde domneşte dragostea lui Hristos, acolo unde este chemat, El vine şi aduce unitate şi armonie, făcând din asemenea cămine mici Biserici, modele de urmat pentru celelalte familii, dar şi pentru societate.
De asemenea, este foarte important să observăm că la această minune este menţionată participarea şi intervenţia Maicii Domnului. Ştim că Maica Domnului a fost mereu în preajma Fiului ei iubit, dar din prea multă smerenie prezenţa ei era discretă. Mesajul ei: „Faceţi orice vă va spune"'este adresat de fapt întregii creştinătăţi, îndemnând pe credincioşi să împlinească poruncile Mântuitorului. Biserica ne învaţă că această intervenţie a Maicii Domnului către Fiul Său constituie un puternic temei biblic pentru a o considera pe Fecioara Maria mijlocitoarea noastră directă către Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu