luni, 4 octombrie 2010

Clasa a VI-a. Sfânta Taină a Cununiei

    Prima familie a fost Întemeiată de Dumnezeu În Rai, când a zis: "Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el ... ";
.           "Creşteţi şi vă Înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi ... ; De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup".
.        
      Prin participarea Domnului nostru Iisus Hristos la nunta din Cana Galileei şi prin săvârşirea celei dintâi minuni la această nuntă, Mântuitorul a arătat că acordă o cinste deosebită Întemeierii familiei. De aceea, EI a ridicat Nunta sau Cununia la demnitatea de Sfântă Taină.


      DefiniţiePrin Sfânta Taină a Cununiei, un bărbat şi o femeie care se iubesc şi care s-au hotărât să trăiască împreună întreaga lor viaţă primesc de la Dumnezeu, prin rugăciunile preotului, harul divin ce sfințește unirea lor.


Sfânta Taină a Cununiei este precedată de Logodnă, o slujbă   prin care Biserica binecuvântează angajamentul pentru căsătorie al celor doi tineri. În timpul acestei slujbe, se binecuvântează inelele pe care mirii le vor purta pe degete toată viaţa.
 Formula: În timpul Sfintei Taine a Cununiei: preotul rosteşte cuvintele:
   "Se cunună robul lui Dumnezeu (numele), cu roaba lui Dumnezeu (numele) În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.". Apoi, aşează cununiile pe capetele mirilor. Acest act pecetluieşte săvârşirea Sfintei Taine.
    
Atât slujba logodnei cât şi cea a cununiei se săvârşesc în biserică. La ambele slujbe, mirii sunt însoţiţi de naşi.
Aceştia trebuie să fie ortodocşi, soţ şi soţie. Naşii de cununie devin părinţii sufleteşti ai mirilor şi au datoria să vegheze ca aceştia să se bucure de viaţă, trăind ca o adevărată familie creştină. Mirii au datoria să se roage pentru naşii lor.
       
Cei doi soţi trebuie să rămână împreună până la moarte, să se ajute, să se Înţeleagă, să se respecte, să-şi crească şi să-şi educe copiii cu dragoste.


Cununiile de pe capul mirilor simbolizeaza mărirea şi cinstea de care se bucură mirii înaintea Lui Hristos.
Însuşirile Sfintei Taine a Cununiei sunt:
  • UNITATEA: Cununia este o legătură între un singur bărbat şi o singură femeie;
  • INDISOLUBILITATEA: Cununia nu se poate desface, ea fiind încheiată pentru întreaga viaţă, după cuvintele Mântuitorului: "Ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă".
 Forma rotundă a inelelor simbolizează iubirea fără sfârşit dintre cei doi soţi.
Lumânările aprinse la cununie sunt simbol al curăţiei mirilor, al luminii darului de sus şi al bucuriei nuntaşilor.

Unirea prin şi de către Hristos
Preotul slujitor acţionează în numele lui Dumnezeu, dar, în esenţă, nu este săvârşitorul unirii decât în formă văzută, simbolică. Adevăratul săvârşitor al tainei este Hristos, Cel care a prefăcut apa în vin şi uneşte cele două destine într-unul singur.
  
Condiţiile săvârşirii Cununiei
  • vârsta minimă legală (18 ani pentru bărbat şi 16 ani
  • pentru femeie.);
  • lipsa unor legături de rudenie între cei doi;
  • impedimente legale care ar putea să le anuleze calitatea de căsătoriţi;
  • săvârşirea cu forţa a cununiei din alt motive decât dragostea dintre miri;
  • deplinătatea facultăţilor fizice şi mentale a mirilor;
  • pregătirea duhovnicească potrivită; 
  • pregătirea celor doi în a înţelege că unirea este reală şi se face pentru veşnicie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu