duminică, 24 octombrie 2010

Clasa a VI-a. Sfânta Taină a Maslului

a.        Definiţie:
Maslul este Taina în care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de bolile sufleteşti şi trupeşti, precum şi iertarea de păcate.

Mântuitorul este numit de Sfânta Biserică „doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre". Dacă Taina prin care El ne dă iertare de păcate este Spovedania, cea care ne curăţă, ne vindecă, pe lângă bolile sufleteşti şi de cele trupeşti, este Maslul.
Din Sfânta Scriptură aflăm că Sfinţii Apostoli au săvârşit această Sfântă Taină la porunca Mântuitorului, încă de pe vremea când El îşi desfăşura activitatea pământească: „Şi chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere ... să vindece bolile... Iar ei, plecând, mergeau prin sate binevestind şi vindecând pretutindeni." (Sfânta Scriptură).
Astăzi, ca şi-n acele timpuri, Sfânta Taină a Maslului se săvârşeşte la căpătâiul celui bolnav. Prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul divin necesar pentru vindecarea de bolile sufleteşti şi trupeşti, precum şi pentru iertarea păcatelor.
Datorită faptului că prin această Sfântă Taină creştinul obţine şi iertarea păcatelor, ea se poate săvârşi şi creştinilor sănătoşi. De aceea, se obişnuieşte a se sluji Sfânta Taină a Maslului şi în biserică, atât pentru cei bolnavi, cât şi pentru cei sănătoşi.
La slujba Sfântului Maslu trebuie să slujească şapte preoţi. Dacă nu sunt şapte preoţi, pot sluji şi mai puţini, dar niciodată unul singur.
Cele mai importante momente ale slujbei Sfântului Maslu sunt: rugăciunea pentru sfinţirea untdelemnnului, pe care o citesc preoţii, pe rând, până când s-a rostit de şapte ori; şapte lecturi din cartea Apostolul şapte lecturi din Sfânta Evanghelie rugăciuni stăruitoare către Dumnezeu pentru vindecarea celui bolnav; ungerea cu untdelemn sfinţit a celui bolnav, de şapte ori, după fiecare rugăciune.
În timpul săvârşirii Sfântului Maslu, pe masă trebuie să se afle Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, un vas cu untdelemn, şapte lumânări, şapte beţişoare, de obicei de busuioc, pentru ungerea bolnavului.
Untdelemnul sfinţit rămas după ungerea credincioşilor se arde în candelele de la biserică sau în cele de acasă.
Primind iertarea păcatelor şi tămăduirea suferinţelor sufleteşti şi trupeşti prin Sfânta Taină a Maslului, suntem ajutaţi să ne apropiem şi mai mult de Dumnezeu, să-L cunoaştem, să-L iubim, să-L urmăm împlinindu-l poruncile, să ne înnoim sufleteşte.
Sfânta Scriptură ne învaţă că pentru vindecarea de boli, creştinul trebuie să facă apel atât la preot cât şi la medic:
„ -Fiule! în boala ta, nu fi nebăgător de seamă, ci te roagă lui Dumnezeu şi El te va tămădui. Dar cinsteşte-l şi pe doctor că şi pe el l-a făcut Domnul şi să nu se depărteze de la tine, că şi de el ai trebuinţă!" (Înţelepciunea lui Iisus Sirah 28,9-12).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu