joi, 28 octombrie 2010

Clasa a VIII-a. Pilda viţei şi a mlădiţei – viaţa în Hristos

Vom trece astăzi la un nou capitol, intitulat Trăirea învăţăturii creştine.
Prima lecţie din acest capitol se intitulează Pilda viţei şi a mlădiţelor-viaţa în Hristos.
Să clarificăm, pentru început ce anume este o pildă sau o parabolă.

Parabola  este o vorbire cu sens figurat prin care se urmăreşte redarea concretă a unor idei, învăţături, având în general un rol didactic, moralizator.

Pentru a fi înţelese mai uşor învăţăturile Sale despre Dumnezeu şi despre împărăţia lui Dumnezeu, Hristos S-a folosit de exemple din natura înconjurătoare şi de întâmplări sau fapte din viaţa de zic cu zi a oamenilor din acele timpuri, exemple cărora le dădeae un înţeles tainic. După cum am spus, aceste exemple, prezentate sub formă de scurte istorioare se numesc pilde sau parabole.

În continuare vom citi textul pildei, text pe care îl găsim în Sfânta Scriptură în Evanghelia după Ioan, capitolul 15, versetele 1-6.

1          Eu sunt viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul.
            2          Orice mlădiţă care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; şi orice mlădiţă care aduce roadă, El o curăţeşte, ca mai multă roadă să aducă.
            3          Acum voi sunteţi curaţi, pentru cuvântul pe care vi l-am spus.
            4          Rămâneţi în Mine şi Eu în voi. Precum mlădiţa nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi, dacă nu rămâneţi în Mine.
            5          Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic.
            6          Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădiţa şi se usucă; şi le adună şi le aruncă în foc şi ard.


Mântuitorul Hristos le-a spus Apostolilor Săi această pildă pentru a le explica acestora taina comuniunii oamenilor cu Trupul şi Sângele Său.
Viţa este una singură, iar mlădiţele care iau naştere din butucul ei sunt multe, toate mlădiţele însă se hrănesc, cresc şi fac roade datorită sevei pe care şi-o iau din viţa cea una, de care sunt toate legate.
Trupul tainic al lui Hristos este viţa cea devărată care aduce şi înmulţeşte în lume roadele mântuirii. Creştinii sunt mlădiţele care se hrănesc şi trăiesc din viaţa Lui.
Pilda ne învaţă că un adevărat creştin poate rămâne în legătură cu Hristos numai printr-o credinţă vie, activă, producătoare de mântuire, nu printr-o credinţă moartă, sterilă şi nefolosi­toare. Legătura dobândită printr-o credinţă vie şi activă se arată prin faptele cele bune şi ne asigură viaţa cea veşnică.
Credinţa neînsoţită de fapte bune este cu totul inutilă; ea face din noi mlădiţe uscate, a căror destinaţie este osânda şi moartea cea veşnică.
Între creştini şi Hristos este însă şi o legătură mai apropiată, care angajează şi trupul şi sufletul nostru; aceasta este comuniunea euharistică, adică împărtăşirea credincioşilor cu însuşi Trupul şi Sângele Domnului, la Sfânta Liturghie.
Două sunt condiţiile şi semnele comuniunii creştinului cu Trupul al lui Hristos: iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi paza tuturor poruncilor Lui, care se arată în faptele cele bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu